A budapesti Croissant sztori

A város szívében a 7. kerületi Szövetség utcában nyitott egy hónapja ez a kis ékszerdoboz, azaz a Freyja.

A fő előnyük a többi hasonló hellyel szemben talán az, hogy ők tényleg szenvedéllyel készítik helyben ezeket a vajas tésztából készült levegős lyukacskákkal tarkított töltött, és töltetlen csodákat. Itt tényleg minden reggel 4-től indul a "buli", és kezdik a croissant gyártást egy több száz kilós kőlapon, hogy nyitásra már a pultban gőzölögjenek a ropogós finomságok.

dsc01468.jpg

dsc01469.jpg

A csoda a vadkovászban keresendő, amely a tökéletes légbuborékos, könnyed, de roppanós croissantokat adja ki végeredményül. A palettán megtalálható a hagyományos, töltetlen verzió is, de az igazi csoda a töltött verzióknál indul. Van itt minden, az édestől a sósig, a kacsástól a pisztáciakrémesig, tormahab, málnalekvár, csoki, sajtok, tényleg szinte minden, amit az ember szeme csak megkívánhat.

dsc01473.jpg

A hely maga nem a legnagyobb, de kényelmesen elfér akár 20 ember is a leleményesen megoldott kisebb-nagyobb helyeknél. a lépcső alakú privát asztaloktól az ablakpárkányon ülő streed food érzésen keresztül a közösségi "co-eating" nagy asztalig mindent megpróbáltak megtenni a helyek maximalizálásának érdekében! A miliő egyszerre baráti, vintage, és modern hangulatú. Kicsiktől a nagyokig mindenki megtalálható, és nem ritka a közel 10 méteres sor sem, amit viszont a személyzet óriási sebességgel képes kiszolgálni. Választhatunk kártyás, és készpénzes fizetés közül. A croissantok mellett különleges kávékínálattal is rendelkeznek. Az árak amolyan pestiesen szólva még megfizethetőek, a sima 400 a töltött verzió 800 forintba kerül.

dsc01474.jpg

dsc01490.jpg

Mi egyrészt kipróbáltunk egy sós verziót, amely egy sonkás-sajtos-tormahabos csoda volt, majd a kíváncsiságunk révén egy pisztáciakrémes verziót is betoltunk az arcba. Az ízek csodálatosak, az állag szinte tökéletes, és a kávék is nagyon finomak voltak. A személyzet gyors, segítőkész, gyorsan képesek forgatni a vendégeket, az egyetlen probléma talán azzal volt csak, hogy a roppanósság sok elhullajtott "szeméttel" is jár, amelyet nagyon nehéz folyamatosan takarítani pláne úgy, hogy a vendégek sokszor még maguk után sem képesek elpakolni, pedig nem egy étteremről szól a cikkünk.

dsc01478.jpg

dsc01508.jpg

Összességében egy csodálatos helyen jártunk, amelyre már nagyon nagy szükséges volt a városnak, reméljük, hogy a nyáron lesz kiülős rész is, mert az talán még egy pluszt tudna adni a hely feelingjének.

Ha értékelnünk kéne, 10-es skálán 9,5-et biztosan kapna!