Krakkói Gasztrotúra

A hosszú hétvégén sem pihent a Koleszterinkommandó, az utunk Krakkóba vezetett, ahol kipróbáltuk a helyi nevezetes ételeket, italokat, és bejártuk a várost is töviről-hegyire(volt mit lemozogjunk...)!

Egy "rövid" 6 órás autóút után megérkeztünk Krakkóba, Lengyelország második legnépesebb városába, ahol a belvárosban , az  "old town"-ban el is foglaltuk szállásunkat. Természetesen mi mással kezdhettük volna a hétvégét, mint egy igazi lengyel fogással. Ez nem más volt mint a bigos. A bigost street food formába csomagolva, egy két finomsággal megspékelve kóstoltuk meg. A bigos egy tradícionális lengyel húsos káposzta, sokan a lengyelek nemzeti ételének tartják. Egy kis tejföllel az igazi, amit ők is bátran használnak!

Másnap jöhetett a városnézés, hisz Krakkó a templomok európai fővárosa, ahol szinte minden utcára jut egy templom, vagy egy zsinagóga (összesen körülbelül 200 templom, és zsinagóga található a városban). A város bejárható gyalog, vagy a lustábbaknak/kényelmesebbeknek rendelkezésre állnak a városnéző "golfkocsik", segway túrák, vagy a bérelhető biciklik. A várnegyed egyik legszebb látnivalója a Rynek Główny, azaz a főtér, ahol számtalan kávézó, és étterem közül válogathatunk. Mi a Pijalnie Czekolady E.Wedel-be tértünk be, ahol különböző csokoládé különlegességek mellett igazán finom reggeli ajánlatokat és kávéspecialitásokat, forrócsokikat lehet kapni. Az árak természetesen, akárcsak nálunk Budapesten a Vörösmarty téren, itt is jóval húzósabbak az átlagárakhoz képest.

Ezt követően körbejártuk a várat, bevásároltunk a helyi Wawel csokikból, majd tovább álltunk, hogy megnézzünk egy igazi lengyel piacot. Ott végre, elvárásainknak megfelelően megtaláltuk a széleskörben jól ismert nemzeti édességet, a Krówka-t. Az eredetileg szimpla tejkaramella mára már szinte minden ízben kapható, a kókuszostól a szezámmaggal töltött verzión át a gyümölcsösig...

Miután már azt hittük, hogy több étel már nem fér belénk, eszünkbe jutott, hogy az egyik legfontosabb helyi specialitást, a méltán híres Pierogi-t még nem próbáltuk ki, és hát tudjuk, hogy egy krakkói túrán nem maradhat ki egy ilyen fontos gasztro élmény. Ezért elmentünk a város egyik legjobb Pierogis helyére, ahol kipróbáltuk a spenótos, a húsos de még a krumplival és baconnel töltött verzióját is. Természetesen rendeltünk mellé egy-egy korsó hideg lengyel sört is, csak hogy teljes legyen az élmény!

A délután további része a rengeteg étel megemésztésével,lemozgásával és pihenéssel telt, de a másnap reggeli indulás előtt még egy "helyi különlegesség" hátra volt. Ez nem más, mint a zapiekanka, azaz a lengyel melegszendvics. Sokat tapasztalt egyetemistaként láttunk már egy-két hatalmas adagot, de ezek a közel 30 centis melegszendvics monstrumok még nekünk is kihívást jelentettek. A legkülönbözőbb feltétekkel, a görögsalátától, a spenóton át, a csirkés mozzarellás verzióig szinte bármit rápakolnak ezekre a street food csodákra. Ezzel zártuk a krakkói gasztrokalandot, hogy másnap visszatérhessünk Budapestre, és folytathassuk a Koleszterinkommandó helyi munkásságát.